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可食フィルムとコーティングの世界市場 2024-2035年


The Global Market for Edible Films and Coatings 2024-2035

商品の保存期間を延ばし食品廃棄物を最小限に抑え、より新鮮な果物や野菜を消費者に届けるため、サプライヤーがより持続可能なソリューションを模索する中、食用フィルムやコーティングは今後、生鮮食品のサプ... もっと見る

 

 

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Future Markets, inc.
フューチャーマーケッツインク
2024年8月5日 GBP1,000
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サマリー

商品の保存期間を延ばし食品廃棄物を最小限に抑え、より新鮮な果物や野菜を消費者に届けるため、サプライヤーがより持続可能なソリューションを模索する中、食用フィルムやコーティングは今後、生鮮食品のサプライチェーンに不可欠な要素となるだろう。食用フィルムとコーティングは、食用バイオポリマーと食品用添加物から作られる。これらのフィルムはポリマーの薄い層で構成され、単体の薄い構造に機械的強度を与えることができる。食用フィルムは、食品を物理的、化学的、生物学的劣化、水分の移動、表面での微生物の増殖、栄養素の酸化から保護し、食品の品質を向上させる。食用フィルムは、油、ガス、蒸気に対するバリアを提供し、酸化防止剤、着色料、抗菌剤、香料などの活性物質のキャリアとして使用することができる。その結果、賞味期限が延長され、安全性が向上する。フィルムを形成するバイオポリマーには、タンパク質、多糖類(炭水化物やガム)、脂質などがある。低相対湿度では、タンパク質は優れたフィルム形成剤であり、優れたO2CO2および脂質バリア特性である。 フィルムは主に食品を包むために使用されるが、コーティングは食品に直接使用することができる。これらのフィルムの製造に使用される材料の種類は、主にデンプン、セルロース、ヘミセルロース、タンパク質、ゼラチン、脂質、繊維などからなる再生可能な生物由来のものがほとんどである。そのような材料の例としては、トウモロコシ、ソルガム、米、果物や野菜の廃棄物、木材チップやバガスなどの農業廃棄物などがある。  

食用フィルムやコーティングは、食品と環境の相互作用を維持し、食品の品質を保持し、賞味期限を延長するための非生分解性包装固形廃棄物のこれらの問題に対する潜在的な解決策と考えられている。加えて、可食性のコーティングやフィルムは、(添加物を使用して)水分やガスのバリア特性をコントロールすることにより、包装された食品の微生物による腐敗を防ぐことができる。環境問題への関心の高まりと、高品質で環境に優しいパッケージングに対する消費者の要求が、革新的なパッケージング技術の進歩を後押ししている。

この調査レポートは食用フィルムとコーティングの世界市場 2025-2035を分析・予測した包括的な市場調査報告書です。本レポートでは、タンパク質ベース、多糖類ベース、脂質ベース、複合材料ベース、ナノ粒子ベースの材料など、様々な種類の食用コーティングとフィルムの現状と将来性、および様々な食品分野での用途について取り上げています。

エグゼクティブサマリーでは、世界の食用コーティングとフィルム市場の概要、市場規模と成長予測、主な市場促進要因と課題、食品廃棄物の削減と循環型バイオエコノミーの推進における食用フィルムとコーティングの役割について解説しています。また、多機能・活性コーティング、天然抗菌剤・酸化防止剤、ナノ材料、生分解性・堆肥化可能ソリューション、個別化栄養、植物由来製品、スマートパッケージングシステムなど、新たなトレンドと機会も取り上げている。

序章では、食用コーティングとフィルムの詳細な分類、その利点、限界、さまざまな原料に基づくタイプを提供する。様々なタンパク質ベース、多糖類ベース、脂質ベースの材料、複合材料やナノ粒子ベースのコーティングの特性と用途を探求している。また、食用フィルム添加物の使用、安全性と規制、製造方法についても取り上げている。

市場分析セクションでは、果物・野菜、肉・鶏肉、シーフード・魚、乳製品・卵、ベーカリー・菓子、ナッツ・スナック、その他の新興用途など、さまざまな食品分野における食用コーティング剤・フィルムの用途に関する貴重な洞察を提供する。各用途分野の市場促進要因、課題、将来展望を評価しています。

この調査レポートは、食用フィルムとコーティングの世界における収益予測を、素材タイプ別、市場別、地域別に掲載しており、市場の成長可能性について包括的な見解を提供しています。また、食用フィルム・コーティング業界の主要企業30社以上のプロフィールを掲載し、各社の製品、技術、戦略に関する洞察を提供しています。掲載企業は、Apeel、DisSolves、FlexSea、FoodBerry、IUV Srl、Kuraray、mori、Notpla、Saveggy、Sun Chemical、Xamplaなど。

 



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目次

1 エグゼクティブ・サマリー 11

  • 1.1 世界の食用フィルム・コーティング市場の概要 11
  • 1.2 市場規模と成長予測 15
  • 1.3 主要市場ドライバーと課題 16
  • 1.4 食品廃棄物と循環型バイオエコノミー 17
  • 1.5 新たなトレンドと機会 18
    • 1.5.1 多機能・活性食用フィルムとコーティング 19
    • 1.5.2 天然抗菌剤と抗酸化剤の配合 20
    • 1.5.3 ナノ材料の食用フィルムとコーティング 21
    • 1.5.4 生分解性と堆肥化可能な食用包装ソリューション 22
    • 1.5.5 個別化栄養と機能性食品 23
    • 1.5.6 植物由来および代替タンパク質製品用の食用フィルムとコーティング 24
    • 1.5.7 食品廃棄物の削減と有価化のための食用フィルムとコーティング 25
    • 1.5.8 スマートでインテリジェントな食用包装システム 26
  • 1.6 競争環境と主要プレーヤー 27

2 イントロダクション 28

  • 2.1 食用フィルムとコーティングの分類 28
  • 2.2 食用フィルムとコーティングの利点 31
    • 2.2.1 生分解性と環境の持続可能性 31
    • 2.2.2 モイスチャー・バリア 32
    • 2.2.3 脱酸素剤 32
    • 2.2.4 エチレン捕捉剤 33
    • 2.2.5 抗菌剤 34
    • 2.2.6 褐変防止と抗酸化 34
    • 2.2.7 栄養強化および生物活性デリバリー 35
    • 2.2.8 官能的な品質向上 36
    • 2.2.9 食品の安全性と品質管理 37
  • 2.3 制限 38
  • 2.4 食用フィルムとコーティングの種類 39
    • 2.4.1 原料 40
    • 2.4.2 タンパク質ベースのフィルムとコーティング 42
      • 2.4.2.1 コラーゲンとゼラチン 43
      • 2.4.2.2 ホエイたんぱく/カゼインたんぱく 43
      • 2.4.2.3 小麦グルテン・プロテイン 44
      • 2.4.2.4 カゼインナトリウム 44
      • 2.4.2.5 大豆タンパク質 44
      • 2.4.2.6 エンドウ・プロテイン 45
      • 2.4.2.7 トウモロコシのゼイン 45
    • 2.4.3 多糖類ベースのフィルムとコーティング 46
      • 2.4.3.1 澱粉と改質澱粉 46
      • 2.4.3.2 キチンおよびキトサン 47
      • 2.4.3.3 アルギン酸 47
      • 2.4.3.4 セルロースとその誘導体 49
        • 2.4.3.4.1 カルボキシメチルセルロース 50
        • 2.4.3.4.2 セルロースナノファイバー 50
        • 2.4.3.4.3 細菌性ナノセルロース 51
      • 2.4.3.5 プルラン 51
      • 2.4.3.6 ペクチン 52
      • 2.4.3.7 歯茎 52
    • 2.4.4 脂質ベースのフィルムとコーティング 53
      • 2.4.4.1 ワックス 53
      • 2.4.4.2 脂肪酸とそのエステル 55
      • 2.4.4.3 樹脂 55
      • 2.4.4.4 動植物油脂 56
      • 2.4.4.5 アセトグリセリド 56
    • 2.4.5 複合・多成分フィルムとコーティング 57
      • 2.4.5.1 タンパク質-多糖類ブレンド 58
      • 2.4.5.2 タンパク質-脂質ブレンド 58
      • 2.4.5.3 多糖類-脂質ブレンド 59
      • 2.4.5.4 タンパク質-多糖類-脂質ブレンド 59
    • 2.4.6 ナノ粒子ベースのフィルムとコーティング 60
      • 2.4.6.1 ナノクレイ 61
      • 2.4.6.2 ナノセルロース 62
      • 2.4.6.3 金属ナノ粒子 62
      • 2.4.6.4 カーボンナノ材料 62
      • 2.4.6.5 利点 63
        • 2.4.6.5.1 強化された機械的特性 63
        • 2.4.6.5.2 バリア特性の向上 63
        • 2.4.6.5.3 抗菌性 63
        • 2.4.6.5.4 紫外線保護 63
        • 2.4.6.5.5 活性化合物の分散性と安定性の向上 63
        • 2.4.6.5.6 スマートでレスポンシブなパッケージング 64
  • 2.5 食用フィルム添加物 64
    • 2.5.1 生物活性化合物 65
    • 2.5.2 可塑剤 65
    • 2.5.3 乳化剤 66
    • 2.5.4 抗菌剤 66
    • 2.5.5 酸化防止剤 67
  • 2.6 安全性と規制 68
  • 2.7 製造方法 71
    • 2.7.1 溶剤鋳造 73
    • 2.7.2 溶融鋳造 74
    • 2.7.3 押出しと共押出し 75
    • 2.7.4 エレクトロスピニング 76
    • 2.7.5 ディップ・コーティング 78
    • 2.7.6 スプレー・コーティングと静電蒸着 78
    • 2.7.7 レイヤーごとの組み立て 79

3 市場と用途 81

  • 3.1 果物と野菜 81
    • 3.1.1 生鮮・青果 81
    • 3.1.2 有機野菜と果物 82
    • 3.1.3 保存期間延長と品質保持のための食用コーティング 83
  • 3.2 肉・鶏肉製品 84
    • 3.2.1 生鮮・食肉加工品 85
    • 3.2.2 保湿と酸化防止のための食用フィルム 86
    • 3.2.3 食品安全性と腐敗防止のための抗菌コーティング 86
  • 3.3 水産物および魚製品 87
    • 3.3.1 生鮮および冷凍水産物 87
    • 3.3.2 品質維持と賞味期限延長のための食用コーティング 88
    • 3.3.3 製品の完全性のための酸化防止剤と抗菌剤コーティング 88
  • 3.4 乳製品と卵製品 89
    • 3.4.1 チーズとヨーグルト 89
    • 3.4.2 水分調節とガス交換制御のための食用フィルム 90
    • 3.4.3 食品安全性と腐敗防止のための抗菌コーティング 90
  • 3.5 ベーカリー・菓子 91
    • 3.5.1 パン、ケーキ、ペストリー 91
    • 3.5.2 保湿と澱み防止のための食用フィルム 92
    • 3.5.3 光沢コーティングと装飾コーティングによる視覚的魅力の向上 92
  • 3.6 ナッツとスナック 93
    • 3.6.1 コーティング・ナッツとドライ・フルーツ 93
    • 3.6.2 香料カプセル化と酸化防止のための食用フィルム 94
    • 3.6.3 クリスピーな食感を維持するモイスチャー・バリア・コーティング 94
  • 3.7 その他の用途 95
    • 3.7.1 すぐに食べられる食事とコンビニエンス・フード 95
    • 3.7.2 ポーションコントロールとシングルサーブ製品用食用包装 96
    • 3.7.3 ターゲット・デリバリー用医薬品・栄養補助食品コーティング 97

4 市場分析 100

  • 4.1 市場ドライバー 100
  • 4.2 市場の課題 101
    • 4.2.1 新鮮で加工度の低い食品への需要の高まり 102
    • 4.2.2 自然で持続可能な包装ソリューションに対する消費者の嗜好の高まり 103
    • 4.2.3 材料科学とコーティング技術の進歩 104
    • 4.2.4 食品の安全性と品質に関する厳しい規制 104
  • 4.3 将来の展望と機会 105
  • 4.4 世界市場の収益 108
    • 4.4.1 素材タイプ別 108
    • 4.4.2 市場別 109
    • 4.4.3 地域別 112

5 COMPANY PROFILES 114 (37社のプロファイル)

6 調査方法論 153

7 参考文献 154

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図表リスト

テーブル一覧

  • 表1.食用フィルムとコーティング市場の概要12
  • 表2.2020-2035年の食用フィルムとコーティングの世界売上高(百万米ドル)-低位推計と高位推計。15
  • 表3.食用フィルムとコーティングの主な市場促進要因と課題。16
  • 表 4.食用フィルムとコーティングにおける新たな動向と機会。18
  • 表5.食用フィルムとコーティングに含まれるナノ材料。21
  • 表6.食用フィルムとコーティングの分類29
  • 表7.食用フィルムとコーティングの利点31
  • 表8.食用フィルムとコーティングの限界39
  • 表9.食用コーティング剤の主な種類39
  • 表10.食用フィルムとコーティングの原料41
  • 表11.アルギン酸の概要-説明、特性、用途、市場規模。47
  • 表12.藻類ベースの包装材料を開発している企業49
  • 表13.植物ワックス。54
  • 表14.異なるポリマーマトリックスを用いた複合可食フィルム。57
  • 表15.植物由来の生物活性化合物から得られる食用コーティング、その組み込み方法、食用フィルムおよびコーティングの開発方法、およびその機能特性。64
  • 表16.食用フィルムおよびコーティング剤への生物活性化合物の配合。65
  • 表17.食用フィルムとコーティングに関する規制の枠組みと遵守要件68
  • 表18.食用フィルムおよびコーティングの製造方法の比較分析。71
  • 表19.食用コーティング剤が果実の貯蔵に及ぼす影響81
  • 表20.食用フィルムとコーティングの市場促進要因。100
  • 表21.食用フィルムとコーティングの市場課題102
  • 表 22.食用フィルムとコーティングにおける将来の機会と展望。107
  • 表23.食用フィルムとコーティングの世界市場、素材タイプ別、2023~2035年(百万米ドル)、低位、中位、高位推定値。108
  • 表24.食用フィルムとコーティングの世界市場、最終用途市場別、2023~2035年(百万米ドル)、低位、中位、高位推計。109
  • 表25.食用フィルムとコーティングの世界市場、地域別、2023~2035年(百万米ドル)、低位、中位、高位推定値。112
  • 表26.ラクチップスのプラスチックペレット135

 

図表一覧

  • 図1.ノトプラによる水溶性パッケージング。11
  • 図2.食品包装における可食性フィルムの例。14
  • 図3.食用フィルムとコーティングの世界売上高 2023-2035 (百万米ドル) 低位推計と高位推計。16
  • 図4.食用コーティング剤やフィルムの開発に使用される農産廃棄物ベースの再生可能資源のライフサイクル。41
  • 図5.Algix社のBLOOMマスターバッチ。48
  • 図6.包装紙を使わないスナック・バーとプロテイン・バー。54
  • 図7.図7 可食フィルム製剤の模式図:(A)キャスト法、(B)押出法。76
  • 図8.エレクトロスピニングを使って食用フィルムを作る。77
  • 図9.食品包装用コーティングの層ごとの組み立て。80
  • 図10.レンズ豆の可溶性包装。82
  • 図11.食用コーティングが果物や野菜に与える影響。83
  • 図12.食用包装。84
  • 図13.様々な食品への様々なタイプの可食フィルムの応用。85
  • 図14.食用カプセル。
  • 図15.食用フィルムとコーティングの世界市場、素材タイプ別、2020~2035年(百万米ドル)109
  • 図16.食用フィルムとコーティングの世界市場、市場別、2020~2035年(百万米ドル)111
  • 図17.食用フィルムとコーティングの世界市場、地域別、2020~2035年(百万米ドル)。113
  • 図18.スーパーマーケットに並ぶアボカドのコーティング。117
  • 図19.アボカド・コーティングの有無。118
  • 図20.セルジー材料。123
  • 図21.Dissolves社の食用パッケージ。125
  • 図22.Evoware食用海藻ベースのパッケージ 128
  • 図23.森とクジラのコンテナ。131
  • 図24.堆肥化可能なウォーターポッド。144
  • 図25.セーブジーコーティングを施したキュウリと施していないキュウリ。149

 

 

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Summary

Edible films and coatings will become an integral part of the fresh produce supply chain in the future as suppliers seek more sustainable solutions to extend product shelf-life, minimise food waste and deliver fresher fruits and vegetables to consumers. Edible films and coatings are made from edible biopolymers and food-grade additives. These films consist of thin layers of polymers able to provide mechanical strength to the stand-alone thin structure. Edible films protect food from physical, chemical, biological deterioration, migration of moisture, microbial growth on the surface, oxidation of nutrients, and enhance the quality of food products. Edible films offer the barrier to oils, gasses, vapours and can be used as carriers of active substances like antioxidants, colours, antimicrobials, and flavours. It results in shelf-life extension and safety improvement. Film forming biopolymers include proteins, polysaccharides (carbohydrates and gums), or lipids. At low relative humidity proteins are good film formers exhibit excellent O2, CO2, and lipid barrier properties. Films are mainly used to wrap food material, whereas coatings can be used directly on food products. The types of materials used for the production of these films are mostly renewable biological sources, mainly consisting of starch, cellulose, hemicellulose, protein, gelatin, lipids, fibers, etc. Examples of such materials include corn, sorghum, rice, fruit and vegetable waste, and agricultural waste such as wood chips or bagasse.  

Edible films and coatings are considered as the potential solution to these problems of non-biodegradable packaging solid wastes for maintaining food-environment interactions, retaining food quality, and extending shelf life. In addition, edible coatings and films offer prevention from microbial spoilage of packed foods by controlling moisture and gas barrier characteristics (with the use of additives). Increasing environmental concerns and consumer demands for high-quality eco-friendly packaging have fuelled the advancement of innovative packaging technologies, for instance, the development of biodegradable films from renewable agricultural and food processing industry wastes.

The Global Markets for Edible Films and Coatings 2025-2035 is a comprehensive market research report that analyzes the rapidly growing edible films and coatings industry. The report covers the current state and future potential of various types of edible coatings and films, including protein-based, polysaccharide-based, lipid-based, composite, and nanoparticle-based materials, as well as their applications across different food sectors.

The executive summary provides an overview of the global edible coatings and films market, market size and growth projections, key market drivers and challenges, and the role of edible films and coatings in reducing food waste and promoting a circular bioeconomy. It also highlights emerging trends and opportunities, such as multi-functional and active coatings, natural antimicrobials and antioxidants, nanomaterials, biodegradable and compostable solutions, personalized nutrition, plant-based products, and smart packaging systems.

The introduction section offers a detailed classification of edible coatings and films, their advantages, limitations, and types based on different feedstocks. It explores the properties and applications of various protein-based, polysaccharide-based, and lipid-based materials, as well as composite and nanoparticle-based coatings. The report also covers the use of edible film additives, safety and regulations, and manufacturing methods.

The market analysis section provides valuable insights into the applications of edible coatings and films in different food sectors, including fruits and vegetables, meat and poultry, seafood and fish, dairy and eggs, bakery and confectionery, nuts and snacks, and other emerging applications. It assesses the market drivers, challenges, and future outlook for each application area.

The report includes global revenue forecasts for edible films and coatings by material type, market, and region, providing a comprehensive view of the market's growth potential. It also features profiles of over 30 key players in the edible coatings and films industry, offering insights into their products, technologies, and strategies. Companies profiled include Apeel, DisSolves, FlexSea, FoodBerry, IUV Srl, Kuraray, mori, Notpla, Saveggy, Sun Chemical and Xampla.

 



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Table of Contents

1 EXECUTIVE SUMMARY 11

  • 1.1 Overview of the global edible films and coatings market 11
  • 1.2 Market size and growth projections 15
  • 1.3 Key market drivers and challenges 16
  • 1.4 Food Waste and The Circular Bioeconomy 17
  • 1.5 Emerging trends and opportunities 18
    • 1.5.1 Multi-functional and active edible films and coatings 19
    • 1.5.2 Incorporation of natural antimicrobials and antioxidants 20
    • 1.5.3 Nanomaterial edible films and coatings 21
    • 1.5.4 Biodegradable and compostable edible packaging solutions 22
    • 1.5.5 Personalized nutrition and functional foods 23
    • 1.5.6 Edible films and coatings for plant-based and alternative protein products 24
    • 1.5.7 Edible films and coatings for food waste reduction and valorization 25
    • 1.5.8 Smart and intelligent edible packaging systems 26
  • 1.6 Competitive landscape and major players 27

2 INTRODUCTION 28

  • 2.1 Classification of edible films and coatings 28
  • 2.2 Advantages of edible films and coatings 31
    • 2.2.1 Biodegradability and environmental sustainability 31
    • 2.2.2 Moisture barrier 32
    • 2.2.3 Oxygen scavengers 32
    • 2.2.4 Ethylene scavenger 33
    • 2.2.5 Antimicrobial 34
    • 2.2.6 Antibrowning and antioxidant 34
    • 2.2.7 Nutritional fortification and bioactive delivery 35
    • 2.2.8 Sensory quality enhancement 36
    • 2.2.9 Food safety and quality control 37
  • 2.3 Limitations 38
  • 2.4 Types of edible films and coatings 39
    • 2.4.1 Feedstocks 40
    • 2.4.2 Protein-based films and coatings 42
      • 2.4.2.1 Collagen and Gelatin 43
      • 2.4.2.2 Whey protein/casein protein 43
      • 2.4.2.3 Wheat gluten protein 44
      • 2.4.2.4 Sodium caseinate 44
      • 2.4.2.5 Soy protein 44
      • 2.4.2.6 Pea protein 45
      • 2.4.2.7 Corn zein 45
    • 2.4.3 Polysaccharide-based films and coatings 46
      • 2.4.3.1 Starch and modified starch 46
      • 2.4.3.2 Chitin and Chitosan 47
      • 2.4.3.3 Alginate 47
      • 2.4.3.4 Cellulose and its derivatives 49
        • 2.4.3.4.1 Carboxymethyl cellulose 50
        • 2.4.3.4.2 Cellulose nanofibers 50
        • 2.4.3.4.3 Bacterial nanocellulose 51
      • 2.4.3.5 Pullulan 51
      • 2.4.3.6 Pectin 52
      • 2.4.3.7 Gums 52
    • 2.4.4 Lipid-based films and coatings 53
      • 2.4.4.1 Waxes 53
      • 2.4.4.2 Fatty acids and their esters 55
      • 2.4.4.3 Resins 55
      • 2.4.4.4 Animal and vegetable oils and fats 56
      • 2.4.4.5 Acetoglycerides 56
    • 2.4.5 Composite and multi-component films and coatings 57
      • 2.4.5.1 Protein-polysaccharide blends 58
      • 2.4.5.2 Protein-lipid blends 58
      • 2.4.5.3 Polysaccharide-lipid blends 59
      • 2.4.5.4 Protein-polysaccharide-lipid blends 59
    • 2.4.6 Nanoparticle based films and coatings 60
      • 2.4.6.1 Nanoclays 61
      • 2.4.6.2 Nanocellulose 62
      • 2.4.6.3 Metallic Nanoparticles 62
      • 2.4.6.4 Carbon Nanomaterials 62
      • 2.4.6.5 Advantages 63
        • 2.4.6.5.1 Enhanced Mechanical Properties 63
        • 2.4.6.5.2 Improved Barrier Properties 63
        • 2.4.6.5.3 Antimicrobial Properties 63
        • 2.4.6.5.4 UV Protection 63
        • 2.4.6.5.5 Improved Dispersibility and Stability of Active Compounds 63
        • 2.4.6.5.6 Smart and Responsive Packaging 64
  • 2.5 Edible film additives 64
    • 2.5.1 Bioactive compounds 65
    • 2.5.2 Plasticizers 65
    • 2.5.3 Emulsifiers 66
    • 2.5.4 Antimicrobials 66
    • 2.5.5 Antioxidants 67
  • 2.6 Safety and Regulations 68
  • 2.7 Manufacturing methods 71
    • 2.7.1 Solvent Casting 73
    • 2.7.2 Molten Casting 74
    • 2.7.3 Extrusion and Co-extrusion 75
    • 2.7.4 Electrospinning 76
    • 2.7.5 Dip Coating 78
    • 2.7.6 Spray Coating and Electrostatic Deposition 78
    • 2.7.7 Layer-by-Layer Assembly 79

3 MARKETS AND APPLICATIONS 81

  • 3.1 Fruits and vegetables 81
    • 3.1.1 Fresh-cut and whole produce 81
    • 3.1.2 Organic and specialty fruits and vegetables 82
    • 3.1.3 Edible coatings for shelf-life extension and quality preservation 83
  • 3.2 Meat and poultry products 84
    • 3.2.1 Fresh and processed meat products 85
    • 3.2.2 Edible films for moisture retention and oxidation prevention 86
    • 3.2.3 Antimicrobial coatings for food safety and spoilage control 86
  • 3.3 Seafood and fish products 87
    • 3.3.1 Fresh and frozen seafood 87
    • 3.3.2 Edible coatings for quality maintenance and shelf-life extension 88
    • 3.3.3 Antioxidant and antimicrobial coatings for product integrity 88
  • 3.4 Dairy and egg products 89
    • 3.4.1 Cheese and yogurt 89
    • 3.4.2 Edible films for moisture regulation and gas exchange control 90
    • 3.4.3 Antimicrobial coatings for food safety and spoilage prevention 90
  • 3.5 Bakery and confectionery products 91
    • 3.5.1 Bread, cakes, and pastries 91
    • 3.5.2 Edible films for moisture retention and staling prevention 92
    • 3.5.3 Glossy and decorative coatings for enhanced visual appeal 92
  • 3.6 Nuts and snacks 93
    • 3.6.1 Coated nuts and dried fruits 93
    • 3.6.2 Edible films for flavour encapsulation and oxidation prevention 94
    • 3.6.3 Moisture barrier coatings for crispness retention 94
  • 3.7 Other applications 95
    • 3.7.1 Ready-to-eat meals and convenience foods 95
    • 3.7.2 Edible packaging for portion control and single-serve products 96
    • 3.7.3 Pharmaceutical and nutraceutical coatings for targeted delivery 97

4 MARKETS ANALYSIS 100

  • 4.1 Market drivers 100
  • 4.2 Market challenges 101
    • 4.2.1 Increasing demand for fresh and minimally processed foods 102
    • 4.2.2 Growing consumer preference for natural and sustainable packaging solutions 103
    • 4.2.3 Advances in materials science and coating technologies 104
    • 4.2.4 Stringent regulations on food safety and quality 104
  • 4.3 Future outlook and opportunities 105
  • 4.4 Global market revenues 108
    • 4.4.1 By material type 108
    • 4.4.2 By market 109
    • 4.4.3 By region 112

5 COMPANY PROFILES 114 (37 company profiles)

6 RESEARCH METHODOLOGY 153

7 REFERENCES 154

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List of Tables/Graphs

List of Tables

  • Table 1. Edible films and coatings market summary. 12
  • Table 2. Global revenues for edible films and coatings 2020-2035 (Millions USD)-low and high estimates. 15
  • Table 3. Key market drivers and challenges for edible films and coatings. 16
  • Table 4. Emerging Trends and Opportunities in Edible Films and Coatings. 18
  • Table 5. Nanomaterials in edible films and coatings. 21
  • Table 6. Classification of edible films and coatings. 29
  • Table 7. Advantages of edible films and coatings. 31
  • Table 8. Limitations of edible films and coatings. 39
  • Table 9. Main types of edible coating materials. 39
  • Table 10. Feedstocks for edible films and coatings. 41
  • Table 11. Overview of alginate-description, properties, application and market size. 47
  • Table 12. Companies developing algal-based packaging materials. 49
  • Table 13. Plant Waxes. 54
  • Table 14. Composite edible films using different polymer matrices. 57
  • Table 15. Edible coatings obtained from plant-derived bioactive compounds, their methods of incorporation, method of development of the edible films and coatings and their functional properties. 64
  • Table 16. Incorporation of bioactive compounds in edible films and coatings. 65
  • Table 17. Regulatory framework and compliance requirements for edible films and coatings. 68
  • Table 18. Comparative analysis of manufacturing methods for edible films and coatings. 71
  • Table 19. Impact of edible coating materials on fruit storage. 81
  • Table 20. Markets drivers for edible films and coatings. 100
  • Table 21. Market challenges for edible films and coatings. 102
  • Table 22. Future Opportunities and Outlook in Edible Films and Coatings. 107
  • Table 23. Global market for edible films and coatings, by material type, 2023-2035 (Millions USD), low, medium and high estimates. 108
  • Table 24. Global market for edible films and coatings, by end use market, 2023-2035 (Millions USD), low, medium and high estimates. 109
  • Table 25. Global market for edible films and coatings, by region, 2023-2035 (Millions USD), low, medium and high estimates. 112
  • Table 26. Lactips plastic pellets. 135

 

List of Figures

  • Figure 1. Water soluble packaging by Notpla. 11
  • Figure 2. Examples of edible films in food packaging. 14
  • Figure 3. Global revenues for edible films and coatings 2023-2035 (Millions USD) low and high estimates. 16
  • Figure 4. Life cycle of agro-waste based renewable sources used in the development of edible coatings or films with modifications. 41
  • Figure 5. BLOOM masterbatch from Algix. 48
  • Figure 6. One Good Thing wrapper-free snack bars and protein bars. 54
  • Figure 7. Schematic representation of the edible film formulation: (A) Casting method and (B) extrusion method. 76
  • Figure 8.. Using electrospinning to create edible films. 77
  • Figure 9. Layer-by-layer assembly of food packaging coatings. 80
  • Figure 10. Soluble packaging for lentils. 82
  • Figure 11. Impact of edible coatings on fruits and vegetables. 83
  • Figure 12. Edible packaging for food. 84
  • Figure 13. Application of different types of edible film in various foods. 85
  • Figure 14. Edible capsule. 99
  • Figure 15. Global market for edible films and coatings, by material type, 2020-2035 (Millions USD). 109
  • Figure 16. Global market for edible films and coatings, by markets, 2020-2035 (Millions USD). 111
  • Figure 17. Global market for edible films and coatings, by region, 2020-2035 (Millions USD). 113
  • Figure 18. Apeel avocado coating in a supermarket. 117
  • Figure 19. Avocado coating without and with Apeel’s coating. 118
  • Figure 20. Cellugy materials. 123
  • Figure 21. Edible packaging from Dissolves. 125
  • Figure 22. Evoware edible seaweed-based packaging 128
  • Figure 23. Forest and Whale container. 131
  • Figure 24. Compostable water pod. 144
  • Figure 25. Cucumbers with and without Saveggy coating. 149

 

 

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